Što je Q10 i zašto je tako važan da ga treba nadomjestiti?

Što je Q10 i zašto je tako važan da ga treba nadomjestiti?

Q10 pripada u jedan od onih naziva koji su pomalo poznati svima, no što se stvarno skriva iza njega? Ukratko, jedan od najmoćnijih poznatih koenzima.

Snažan je antioksidans i stoga pomaže u čišćenju organizma od različitih štetnih tvari. Osim toga, izuzetno je učinkovit kod usporavanja starenja kože jer uklanja teškoće u prirodnom razvoju kolega- tvari koja kožu čini elastičnom a čija se količina u srednjim dvadesetih godinama počinje smanjivati.

No, to je samo jedan od benefita koenzima Q10 koji u organizmu regulira i prisutnost histamina koji se povezuje s alergijskim simptomima pas se osobama koje pate od alergija često preporučuje pojačavanje unosa koenzima Q10.

Pomaže i u cirkulaciji pa je važan za zdravlje krvnih žila, a osim toga zbog prokrvljavanja pomaže u sprječavanju Alzheimerove bolesti te sprječava razvoj dijabetesa tipa 2. Najnovija istraživanja pokazuju i kako Q10 potiče aktivnost spermatozoida kod muškaraca.

U svakodnevnoj ishrani moguće ga je pronaći u skušama, srdelama i lososu, govedini, špinatu i kikirikiju, a različiti preparati koje možete naručiti predstavljaju sam vrh moderne ponude koenzima Q10.

Povratak na vrh