Anti-age učinak hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina ili hijaluron snažan je saveznik u borbi protiv starenja, ne samo kože, nego cijelog organizma.  Iako je danas hijaluron iznimno dragocjena komponenta anti-age preparata, u prošlosti je njegova upotreba imala potpuno drugačiju ulogu.

Otkriće hijalurona

Dvojica znanstvenika, Karl Meyer i John Palmer, su 1934. godine identificirali hijaluron u staklastom tijelu goveđeg oka. Oduševila su ih svojstva hijaluronske kiseline koja je istovremeno prozirna i otporna, pa čak i na pritisak. Prvi patent u vezi s hijaluronom nije imao nikakve veze s medicinom ili njegom, već se je on koristio kao nadomjestak proteina za pecivo.

 

Što je hijaluronska kiselina i kako djeluje?

Hijaluronska kiselina je ugljikohidrat koji se prirodno javlja u cijelom tijelu, od čega je polovica u koži i ostalom vezivnom tkivu. Najvažnija funkcija hijalurona je vezivanje vode. Molekule hijalurona učinkovito pohranjuju vodu te mogu vezati tolike količine vode koje čak višestruko prelaze njihovu vlastitu težinu. Iznimno su otporne na pritisak te se gotovo i ne mogu komprimirati. Hijaluronska kiselina koži osigurava gipkost i brzo cijeljenje rana. U diskovima između kralježaka djeluje poput tampona koji sprječava međusobno trenje diskova koje uzrokuje bol u leđima.

 

Znanstveno dokazano: hijaluron zaustavlja starenje

Vežući velike količine vode na sebe, molekule hijalurona djeluju poput hidratantnih jastučića koji popunjavaju kožu te čine ten svježijim i blistavijim. Hijaluron hidratizira kolagenska vlakna i čini ih elastičnim, zbog čega je iznimno važan sastavni dio vezivnog tkiva. U proizvodima za ljepotu djeluje lokalno: ponovno puni međuprostore kolagenskih vlakana i na taj način zaglađuje bore. Zahvaljujući novostvorenoj vlazi, koža postaje zategnutija, elastičnija i mladolikog izgleda.

Gubitak hijalurona je posljedica starenja, a za kožu označava: gubitak hidratacije i elastičnosti, pojavu suhoće, nastanak bora te obješene kože oko očiju i usta.

Budući da se hijaluron prirodno javlja u ljudskom organizmu, u pravilu se vrlo dobro podnosi kada se upotrebljava u kozmetičke svrhe. Polazeći od svih navedenih pozitivnih svojstava, stručnjaci tvrtke Medipharma Cosmetics osmislili su recepture s hijaluronskom kiselinom farmaceutske kvalitete. U svim proizvodima ispunjavaju zahtjeve Europske farmakopeje (PH.EUR./EuAB). Farmaceutski hijaluron koji se koristi u proizvodima tvrtke Medipharma Cosmetics intenzivno hidratizira kožu i zaglađuje bore. Od čišćenja, preko njege, pa sve do izgradnje: serija proizvoda s hijaluronom predstavlja međusobno usklađen sustav proizvoda koji se nadopunjuju i nadovezuju.

 

Povezani proizvodi

Povratak na vrh