Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Započeo projekt „Znanjem do prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika‟

 

Ljekarna Fett nositelj je projekta pod nazivom „Znanjem do prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika‟ u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.‟, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU je 681.757,07 kn. Trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci, u razdoblju od 14.9.2020. do 14.03.2022.

 

Zašto želimo realizirati projekt o metaboličkom sindromu i kardiovaskularnim bolestima?

Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je u Hrvatskoj na prvom mjestu. Prema izvješću Ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svake godine od posljedica ovih bolesti umre više od 20.000 ljudi, najčešće od srčanog i moždanog udara.

Nažalost, u Hrvatskoj je broj oboljelih veći od europskog prosjeka. Potrošnja lijekova u ovim indikacijama također je u porastu, a raste i broj komorbiditeta, poput dijabetesa, pretilosti i dislipidemije.

Pravovremenom trijažom u populaciji, koju vrše zdravstveni djelatnici, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, možemo pokrenuti rano otkrivanje rizika za razvoj metaboličkog sindroma, na temelju nekih pokazatelja kao što su: opseg struka, vrijednosti glukoze u krvi natašte, vrijednosti krvnog tlaka te razine triglicerida i HDL kolesterola. Povišene vrijednosti ovih parametara ukazuju na razvoj tzv. metaboličkog sindroma, koji se povezuje s ranim razvojem kardio-vaskularnih rizika, razvojem inzulinske rezistencije i, osobito ako je riječ o osobama s rizičnom obiteljskom anamnezom, na incidenciju srčanog i moždanog udara.

Većina faktora rizika za razvoj metaboličkog sindroma je promjenjiva i ovisi o načinu života, prehrani, tjelesnoj aktivnosti i životnim navikama stanovništva. Stoga se pravovremenom aktivnošću, ali i primjenom suplemenata i dodataka prehrani može smanjiti broj rizičnih faktora za razvoj metaboličkog sindroma i smanjiti rizik od razvoja kardio-vaskularnih bolesti, osobito hipertenzije, dislipidemije i dijabetesa. Farmaceuti, liječnici i medicinske sestre mogu učiniti mnogo u ovom području, no njihove aktivnosti treba uskladiti sa razumijevanjem i potrebama pacijenata, kako bi se ostvario željeni utjecaj na smanjenje rizika u populaciji

 

Cilj projekta je unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika te zaposlenika zdravstvenih ustanova o prevenciji metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika, naročito na ruralnom području. Svjetska zdravstvena statistika ukazuje na povećanje broja stanovnika koji su u riziku od metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti. Zdravstvena ustanova Ljekarna Fett uočila je velike mogućnosti unapređenja zdravstvene skrbi te u partnerstvu s Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije želi povećati dostupnost edukacija za zdravstvene djelatnosti o važnosti prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih bolesti. Projektom će se povećati znanje različitih zdravstvenih djelatnika na području Virovitičko-podravske županije putem 22 edukativna događanja, a putem Nacionalnog interdisciplinarnog stručnog skupa uspostaviti će se suradnički odnos ljekarničkih i liječničkih timova.

Ovaj projekt će pridonijeti unaprjeđenje suradnje između ljekarničkih i liječničkih timova te njihovog profesionalnog razvoja u području prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanju kardiovaskularnih rizika, kako bi se u budućnosti podignula kvaliteta pružanja zdravstvene usluge i brige za pacijente.

 

Kontakt osoba: Edita Fett

Više informacija o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima te Operativnom programu iz kojeg je sufinanciran projekt dostupno je na internetskim stranicama:

www.strukturnifondovi.hr

OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

 

 

 

 

Povratak na vrh