Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Poziv na tiskovnu konferenciju projekta

Projekt, nakon najave na radio stanici i prvih objava na društvenim mrežama započinje Početnom konferencijom koja će se održati u četvrtak 11.02. u 11:00 sati u prostorijama Virovitičko-podravske županije na adresi Vukovarska ulica 4, 33410 Suhopolje. Na konferenciji će voditeljica projekta Ana Fett predstaviti osnovni cilj projekta, a to je unaprijediti znanje i vještine, te učvrstiti stavove zdravstvenih djelatnika na području Virovitičko-podravske županije o sprječavanju kardiovaskularnih rizika u populaciji, a osobito o prevenciji razvoja metaboličkog sindroma, naročito na ruralnom području. Biti će predstavljene predviđene aktivnosti i materijali koji promoviraju projekt.

Magistra farmacije Ana Fett prezentirat će aktualne podatke – smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je u Hrvatskoj na prvom mjestu, a prema izvješću Ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine od posljedica ovih bolesti umre oko 20.000 ljudi. Potrošnja lijekova u ovim indikacijama također je u porastu, a raste i broj komorbiditeta, poput dijabetesa, pretilosti i dislipidemije.

Budući da pravovremenom trijažom u populaciji, koju vrše zdravstveni djelatnici, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, možemo pokrenuti rano otkrivanje rizika za razvoj metaboličkog sindroma, predstavit će i edukativne video materijale koji služe za edukaciju pacijenata o pravilnim postupcima samokontrole krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Budući da je većina faktora rizika za razvoj metaboličkog sindroma je promjenjiva i ovisi o načinu života, prehrani, tjelesnoj aktivnosti i životnim navikama stanovništva, biti će predstavljene aktivnosti kojima se nastoji podići svijest o tome kako smanjiti broj rizičnih faktora za razvoj metaboličkog sindroma i smanjiti rizik od razvoja kardio-vaskularnih bolesti, osobito hipertenzije.

Na Početnoj konferenciji sudjelovat će zdravstveni djelatnici koji mogu učiniti mnogo u ovom području te zainteresirana javnost, a predstavit će se i plan radionica i objavljivanje edukativnih materijala za zdravstvene djelatnike i širu populaciju kojima će se ukazati na ovu problematiku i poticati aktivnosti za trijažu rizičnih pacijenata.

Konferencija će se održati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama o dozvoljenom broju osoba na okupljanjima u zatvorenom prostoru. Organizaciju tiskovne konferencije je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Zbog organizacijskih potreba i usklađivanja s epidemiološkim mjerama, molimo Vas da sudjelovanje potvrdite do utorka 09. veljače 2021. na email adresu: [email protected]

 

Povratak na vrh